Az Ext-GWT és Vaadin GWT alapú technológiák összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb igény van webalkalmazások fejlesztésére. Ezek olyan weboldalak, amik nagyon hasonlítanak a már jól megszokott asztali alkalmazásokra. Ezeket összetett logika, AJAX-os kommunikáció, gyors válaszidő és felhasználóbarát felület jellemzi. A fejlesztéshez a különböző követelményeknek megfelelően számos technológiát hoztak létre, ezért nehéz nyomon követni, hogy milyen célra melyiket érdemes választanunk.

A Google Web Toolkit ezen a téren lehet a segítségünkre. Ez egy olyan webes keretrendszer, ami elfedi a fejlesztő elől a különböző kliens oldali webes technológiákat. Segítségével lehetséges szinte kizárólag Java nyelven webalkalmazásokat fejleszteni. Nincs szükség HTML és JavaScript kódok szerkesztésére és a legújabb technológiák napról-napra követésére. Az alap funkcionalitáson túl, a speciálisabb igények kielégítésére kiegészítők állnak rendelkezésre.

A munkám során két GWT-hez készült kiegészítőt vetettem vizsgálat alá. Arra kerestem a választ, hogy mennyi pluszt tudnak adni az alap keretrendszerhez képest mind funkcionalitás, mind teljesítmény terén. Az Ext-GWT és a Vaadin két népszerű kiegészítő, ezért esett rájuk a választásom. A vizsgálat első lépéseként egy specifikáció alapján mindkét módszerrel megvalósítottam egy webalkalmazást. Az implementáció során az volt a cél, hogy mindkét alkalmazás minél jobban megfeleljen a specifikációnak azért, hogy minél jobban hasonlítsanak egymásra. Így objektív képet kaphatunk a két technológia közti hasonlóságról és különbségekről. Egy három rétegű banki webalkalmazást terveztem, ami alap funkcionalitást nyújt banki ügyfelek és az adminisztrátorok számára.

Az alkalmazás elkészülte után a két technológiát különböző szubjektív és objektív szempontok alapján hasonlítottam össze. Ilyenek pl. a fejlesztés során tett benyomás, dokumentáció, a kész alkalmazás kódjának mérete, az alkalmazás mérete, illetve a futás közben mért teljesítmény.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.