Az I2C busz alkalmazása az Intel Edison platformon Linux alatt

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szakdolgozatom témája az I2C kommunikáció alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata Linux alatt.

Az utóbbi időben a beágyazott rendszerekben az operációs rendszerek használata mindennapos dolog lett, közöttük pedig a legelterjedtebbek a Linux alapúak. Ezek a szabad forráskódú megoldások megtalálhatóak az Android®-ot futtató telefonoktól és tabletektől, a meteorológiai mérőállomásokon keresztül az okos otthonokig mindenütt. Az őket körülvevő fizikai világról szenzorok segítségével juthatnak a szükséges információkhoz. Az adatok begyűjtésére - többek között - kis sebességű periféria buszrendszereket alkalmaznak, melyek közül az egyik legelterjedtebb az I2C busz. A Linux mind kernel, mind felhasználói szinten támogatja ezt a protokollt, azonban a különböző szintű és nyelvű megvalósítások között mind erőforrásigényben, mind a fejlesztés hosszában jelentős különbségek vannak.

A feladatom első része az, hogy vizsgáljam meg, melyik szinten hogyan támogatja az operációs rendszer a protokollt, és, hogy ezen lehetőségek közül melyek valósultak meg az Intel® Edison egykártyás számítógépén. Másodikban pedig ezek közül többet valósítsak is meg, és hasonlítsam össze őket különböző szempontok alapján.

Ez a téma jó lehetőséget biztosít a Linux operációs rendszer mélyebb megismerésére, és számszerűleg összehasonlíthatóvá teszi egyazon funkció különböző megvalósításait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.