Az IEEE 802.11p szabvány hatékonyságának elemzése valós kültéri környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a vezeték nélküli kommunikáció igénye elérte a járművek világát is, melyre a néhány éve megjelent IEEE 802.11p szabvány biztosít megbízható kommunikációs csatornát. Ennek kifejlesztésére azért volt szükség, mert a korábbi megoldások a járműves közlekedésben nem voltak használhatónak, mivel vagy nem biztosítottak megfelelő késleltetést (GSM), vagy megfelelő lefedettséget (eddigi WiFi szabványok).

A járművek közötti kommunikáció elengedhetetlen a járművek későbbi automatizálásához, valamint a mostani elavult tájékoztató berendezések korszerűsítéséhez, a biztonság növeléséhez.

Szakdolgozatom célja egy a 802.11p szabványt implementáló tesztrendszer összeállítása, valamint összehasonlító mérések végzése. Elsőként bemutatom a 802.11-es család tagjait, és összehasonlítom egymással a képességeiket. Ezt követően bemutatom a kereskedelmi forgalomban elérhető eszközöket, amik támogatják a 802.11p szabványt, valamint bemutatásra kerülnek a korábban készített tanulmányok és mérések.

A mérések elvégzéséhez szükséges információk dokumentálása után az általam végzett mérések eredményei kerülnek részletesen bemutatásra. A mérések valós környezetben készültek, melyek során a hatótávolságot, késleltetést, valamint a külső zavaró hatások (autó, busz, villamos forgalom) melletti átviteli képességeket vizsgáltam. A 802.11p tulajdonságainak köszönhetően a mérések során érintett szituációkban mindenhol jobban teljesített a 802.11-es család többi tagjánál, mely valóban indokolja az új szabvány használatát a járműves kommunikációra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.