Az IGMP protokollt támogató többesadásos SDN alkalmazás tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Németh Felicián Bálint
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A különböző internetes technológiákon alapuló multimédiás szolgáltatások egyre nagyobb teret hódítanak maguknak. A lakosság körében fokozatosan növekvő népszerűségnek örvendenek és méltó vetélytársai a hagyományos technológiáknak. Gondoljunk a különböző streaming szolgáltatásokra, online TV közvetítésekre. Az okostelefonok és a szélessávú mobilinternet hozzáférés elterjedésével pedig szinte bárhonnan, bármikor elérhetőek online TV közvetítések, böngészhetőek multimédia tartalmú oldalak.

A multimédia tartalmú közvetítések kézbesítése mögött az úgynevezett multicast (többesadásos) címzés és a rá épülő protokollok, eszközök állnak. A használatban lévő internetes architektúra egy elosztottan működő rendszer. Napjainkban egyre elterjedtebb a központi hálózati vezérlés koncepciója, architektúrája. Az SDN (Software Defined Network – Szoftver Definiált Hálózat) széleskörűen támogatott centralizált hálózati architektúra koncepció, mely dinamikus, programozható megoldást nyújt a hálózatok működtetéséhez. Testreszabható, skálázható, költséghatékony. A növekvő forgalmi terhelés kezelésének egyik jelentős tényezője a jelen és jövő nagy forgalmú hálózataiban.

A szakdolgozat során egy SDN architektúrában működő kontrolleralkalmazás fejlesztése a cél. Az applikáció megoldást nyújt multimédiás tartalmak optimális kézbesítéséhez. A megvalósításhoz a hálózatról globális képet alkot (gráfot), melyen matematikai algoritmusok segítségével minimális költségű utakat épít ki. Fő előnye a hétköznapi hálózatokban használt megoldásokhoz képest a centralizált működésből adódik. Lehetővé teszi a központi döntést, minden változó ismeretében, míg egy elosztott megoldás csak lokálisan optimalizálhat. A minimalizálásnál a hálózatot érő csomagterhelést tartja elsődlegesen szem előtt. A hagyományos verzióval történő összehasonlításból kiderülnek az applikáció előnyös tulajdonságai, főként a jelentősen gyorsabb futási idő. Mérések és elemzések során kiértékelésre kerül egy nem kívánatos csomagvesztési tulajdonság is, mely azonban minimális mértékű nagy késleltetések mellett is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.