Az IPv6 bevezetésével kapcsolatos trendek, statisztikák vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lencse Gábor Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Bár az IPv6 protokollt közel két évtizede alkották meg, a széleskörű bevezetés megindulásának a végső lökést az IPv4-es címtér 2011-es kiürülése adta meg. Feladatom ennek az adaptációs folyamatnak a vizsgálata és mérése volt, mind hazai, mind pedig világviszonylatban. Számos nemzetközi kutatás módszerének és eredményének megvizsgálása után arra a döntésre jutottam, hogy a saját mérésem során az IPv6-os DNS bejegyzéseket fogom vizsgálni, az alexa.com által biztosított publikus látogatottsági ranglista tartománynevei alapján.

Az első mérési szakasz 2015 novemberének végén indult, és közel 6 hónapon át tartott. A mérés során a nemzetközi esetben 5000, magyar esetben pedig 1000 tartománynevet vizsgáltam, egy C#-ban megírt mérőprogrammal, amit otthonról, egy publikus IPv4-es kapcsolattal rendelkező, személyi számítógépről futtattam. A nemzetközi esetben 4,5%-os relatív (0,38% abszolút), a hazai esetben pedig 11,4%-os relatív (0,5% abszolút) növekedés volt megfigyelhető.

A második mérési szakasz 2016 júliusának végétől indult, és három hónapon át tartott. A mérés során nemzetközi esetben 10\thspace000, magyar esetben pedig 2000 tartománynevet vizsgáltam, a vizsgálatot az eredetin felül a 'www.' előtaggal kiegészített tartománynevekre is megtettem, mindkét esetben azt is ellenőrizve, rendelkeznek-e tartalommal. A mérést bash scriptek előre ütemezett sorozata végezte, egy akadémiai hálózaton lévő, IPv6-os kapcsolattal rendelkező szerverről futva. A nemzetközi esetben 59,1%-os relatív (5,2% abszolút), a hazai esetben pedig 73,8%-os relatív (2,25% abszolút) változás volt megfigyelhető. A két mérés közötti különbséget az első mérés hiányosságai, a két mérés között eltelt idő, a vizsgálati halmazok különbsége, és az IPv6 terjedésének gyorsulása egyszerre magyarázza. A mérési eljárások sikeres validációját több, folyamatban lévő nemzetközi mérés eredményével való összehasonlításon keresztül végeztem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.