Az LTE hálózat HSS és MME komponensei közötti interfész tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Do Van Tien
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szoftverfejlesztés életciklusában egyre jelentősebb feladat hárul a szoftverminőség maximalizálására. A felhasználók által elvárt minőség eléréséhez, szoftvertesztelést alkalmazunk. A szoftvertesztelés már nem csupán a szoftverfejlesztés szerves részét képezi, egyre inkább kilép az eddigi lebecsült és háttér beszorított szerepéből. Ugyanis a mai rendkívül összetett szoftverrendszerek megfelelő szintű minőségi biztosítása, komoly erőfeszítéseket igényel tesztelői részről is. Ráadásul a színvonalas tesztelés, jelentős költségcsökkentő hatással is rendelkezik.

Korábban jellemzően a szoftvertesztelés manuálisan történt, a teszteseteket hagyományosan kézzel írták. Ez az eljárás mind időigényes mind hibázásra hajlamos. A modern szoftverfejlesztési folyamatot a rövid átfutási idő és magas szintű karbantarthatóság kell, hogy jellemezze. Mivel a fejlesztés életciklusában a tesztelés teszi ki a munkaidő közel felét, ezért célszerű a tesztelés idejének minimalizálását célul kitűzni. Ezen megnövekedett elvárások vezettek a modell alapú tesztelés gondolatához. A következő generációs tesztelő eszközök a modell alapú tesztelési eljárást (MBT) használják, hogy magasabb absztrakciós szinten kezeljék a feladataikat.

Magasabb absztrakciós szinten kezelve a feladatot, a termelékenység növekedése valószínűsíthető, továbbá kiküszöbölhető az esetleges inkonzisztencia, valamint a rendszer optimalizálása is megtörténik.

A dolgozatomban egy piacvezető infokommunikációs technológiákkal foglalkozó multinacionális vállalat LTE megoldásának egy kiválasztott interfészét fogom megvizsgálni a modell alapú tesztelési módszer segítségével.

A feladatom elvégzéséhez, a Conformiq vállalat Conformiq Designer™ automatizált tesztelő keretrendszere áll segítségemre. Ezen szoftver által automatikusan generált tesztelési eredményeket összevetem más tesztmérnökök korábbi manuális eredményeivel. Végül érvelek a modell alapú tesztelés használata mellett, miközben felhívom a figyelmet az esetleges alkalmazhatósági nehézségekre is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.