Az OpenDaylight hálózati vezérlő használatának lehetőségei OpenStack környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Toka László
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a szolgáltatók körében egyre nagyobb teret nyernek a felhő alapú szolgáltatások, amelyek a virtualizációnak köszönhetően nem dedikált hardvereken futnak, hanem tipikusan több számítógép által nyújtott erőforrásokon. Egy felhő környezetben ezek a szolgáltatások virtuális gépeken futnak, amelyek indítására és menedzselésére többek között a nyílt forráskódú OpenStack felhő platform nyújt lehetőséget, ahol a számítási és a tárolási erőforrások fel- illetve leskálázhatóak. A valós felhő környezetekben a komplex szolgáltatások elosztott rendszereken futnak, emiatt a számítógépek közötti forgalom irányítása és vezérlése egy fontos tényező. Erre a nyílt forráskódú OpenDaylight platform nyújt megoldást, aminek fő terméke egy Java alapú SDN (Software-Defined Networking) kontroller, amely lehetőséget nyújt a beérkező hálózati forgalom dinamikus irányítására.

Diplomadolgozatom keretében megismerkedtem az OpenStack felhő platformmal, annak komponenseivel és azok működéseivel. A Fuel automatizáló eszköz segítségével valósítottam meg az OpenStacket egy virtualizált környezetben, amelyben az OpenDaylight kontroller a felelős az OpenStack virtuális hálózatok menedzseléséért. A diplomadolgozatom célja, hogy két különböző OpenStack felhő környezetben indított virtuális gép között kapcsolatot építsek ki, hogy igény esetén a szolgáltatásokhoz szükséges hálózati funkciók átmozgathatóak legyenek az OpenStack felhők között, ezzel növelve a szolgáltatás rugalmasságát és skálázhatóságát.

Az felhő infrastruktúra szolgáltatók számára fontos a hálózati statisztikai adatok mérése, mivel ezek alapján meghatározható a hálózat terhelése és kihasználtsága, valamint forgalomalapú számlázási lehetőséget tesz lehetővé. A dolgozatomban az OpenDaylight hálózati vezérlők segítségével én is monitoroztam a forgalmat a két különböző felhőben futtatott virtuális gép között. A végén integrációs tesztek segítségével megbizonyosodtam a két rendszer helyes működéséről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.