Az UMIP és a MIP6D-NG mobil IPv6 implementációk funkcionális és teljesítmény-vizsgálata virtuális tesztrendszeren

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Mára a vezeték nélküli infokommunikációs technológiák fejlődésének köszönhetően egyre szélesebb körű és egyre nagyobb felhasználói élményt nyújtó szolgáltatásokat vehetünk igénybe. Emiatt az utóbbi időben a mobil hálózati hozzáférés iránt robbanásszerűen megnőtt az igény. A felhasználók egyre több eszközzel (tablet, okostelefon, notebook) szeretnének csatlakozni az Internetre otthon és utazás közben is. Ennek elengedhetetlen feltétele az, hogy olyan mobilitás-kezelő eljárásokat fejlesszünk ki, melyek a felhasználó mozgásától és földrajzi pozíciójától és aktuális hálózati csatlakozásától függetlenül képesek zavartalan kapcsolatot nyújtani. Ezek a követelmények hívták életre az IPv6 mobilitás-kezelő kiegészítését, a Mobile IPv6-ot. A Mobile IPv6 minden előzőleg felsorolt követelménynek eleget tesz.

Szakdolgozatomban bemutatom a Mobile IPv6 protokollt és tesztelem két megvalósítását is. Választásom azért esett erre a témára, mert mobiltás-kezelés szempontjából az egyik legforróbb téma ma a mobilitás kezelésének megoldása IP szinten Mobile IPv6 használatával. Ebben a témakörben a teszteredmények száma még viszonylag csekély, így a szakdolgozat keretében végzett munkám hasznos eredményekkel szolgálhat az ezzel a területtel foglalkozóknak.

Dolgozatomban kimerítő irodalomkutatást végzek a Mobile IPv6 hálózatok, valamint a protokollra épülő kiegészítések felépítésével és működésével kapcsolatban. Először bemutatom az alap Mobile IPv6 protokollt, ezt követően pedig a protokoll kiegészítéseit, ezek a Network Mobility Basic Support, a Mobile IPv6 Fast Handovers, a Hierarchical Mobile IPv6, a Proxy Mobile IPv6, az Multiple Care-of Addresses Registration és a Mobile IPv6 Support for Dual Stack Hosts and Routers lesznek. Emellett három elosztott mobilitás menedzsment javaslatot is bemutatok. Az elméleti áttekintés után két Linux operációs rendszerre implementált Mobile IPv6 daemon, az UMIP és a mip6d-ng tesztelését fogom elvégezni egy általam tervezett virtuális teszthálózaton. A tesztek során arra keresem a választ, hogy melyik implementáció teljesít jobban. Az eredményeim segíthetik a valós Mobile IPv6 hálózatok tervezését is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.