Az ablaktörlőrendszerekkel kapcsolatos láthatósági zónák jogi követelményeinek számítógépes feldolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mérnöki munkát szabványok és törvények övezik Hammurabi törvénye óta. Elsősorban az emberi biztonság megőrzése érdekében kell követni a mérnököknek a törvényeket. Ez az oka annak, hogy a közlekedésbiztonsági előírások már elég korán megjelentek, és folyamatosan fejlődtek a magasabb biztonság elérése érdekében. Az ablaktörlő rendszer létfontosságú biztonsági berendezés, és ezért közel minden körülmények között működnie kell, hogy biztosítsa a vezető számára a szabad kilátást. A szabad kilátás biztosításához a jogi követelmények látási zónákat definiálnak és előírják a minimális törlési arányt amennyire lekell törölni az adott zónákat.

A dolgozat célja egy program elkészítése mely tartalmazza az érvényes szabályozásokat és automatikusan létrehozza a látási zónákat. Ehhez a világ összes látási zónákkal kapcsolatos jogi követelményét összegyűjtöttem és összefoglaltam.

A jogi dokumentumokat koordinátageometriai problémákká alakítottam és ezeket program kóddal oldottam meg, így a leggyakrabban használt szabványok látási zónái automatikusan elkészíthetők a programmal. A jogi előírások mellet a program más követelményeknek is eleget tesz, mint a felhasználóbarát felület és az egyszerű karbantarthatóság.

Az eszköz pontos működése elengedhetetlen, így az eredményeket ellenőriztem. Az előírások folyamatosan változnak, így ezeket figyelemmel kell kísérni, és a programot folyamatosan igazítani kell a változásokhoz.

A projekt eredményeképp egy hatékony eszköz jött létre mely csökkenti az emberi hiba esélyét, és felgyorsítja a látási zónák elkészítését is. Így a folyamat sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált a Boschnál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.