Az álllam szabályzói hatása a villamosenergia-mixre, a kapacitás mechanizmus bevezetésének lehetőségei Magyarországon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-piac létrehozása óta mindig az volt cél, hogy minél inkább egy versenyzői piacot hozzunk létre. Napjainkban a figyelem eltolódott a piaci hatékonyság növelésétől, az ellátásbiztonság növelése,- és a széndioxid kibocsátás csökkentése felé. A piacon megjelentek az időszakosan rendelkezésre álló megújuló energiaforrások. Ezzel párhuzamosan az európai egységes belső piac létrehozása is folyamatban van, melyek együttesen mind műszaki, mind gazdasági szempontból is kihívás elé állítanak bennünket. Az európai villamosenergia-piacok nagy változásokkal néznek szembe napjainkban, melyek megkövetelik, hogy újra gondoljuk a jelenlegi piaci modelleket és ezáltal újakat hozzunk létre.

A dolgozatom a klasszikus piaci modell vizsgálatából indul ki, melynek analógiája alapján felvázolom a villamosenergia-piac alapvető működését. Bemutatásra kerül a villamosenergia rendszer felépítése és a piaci szereplők, illetve a villamosenergia-piac működésének vizsgálata során fény derül a jelenlegi piaci modell hiányosságaira is. Az Európai Uniós klímapolitikai célkitűzések megvalósításának érdekében és a 2020-as vállalásunk értelmében, a bruttó energiafelhasználásunkban 14,65%-os megújuló részarányt kell elérnünk. Ehhez változások szükségesek hazánkban, melyhez iránymutatást ad a Nemzeti Energiastratégiánk is.

Mind a megújuló, mind pedig a hagyományos erőművi beruházások elősegítéséhez elengedhetetlen a tiszta és átlátható és mindenkor diszkrimináció mentes piacszabályozás. Ennek érdekében áttekintem a regulátori szerepkört, hogy megtudjam milyen hatása van az Energiastratégiára.

Végezetül a dolgozatomat egy javaslattétellel zárom, amely során egy kapacitásmechanizmus bevezetésének lehetőségét vizsgálom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.