Az emberi test termikus válaszának szimulációja négykompartmentes modellel

OData támogatás
Konzulens:
Németh Márton
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A célom egy olyan rendszer, platform építése, amely termoregulációs szempontból képes úgy viselkedni, mint egy humán torzó. A megvalósításához az emberi test termikus és szabályzó tulajdonságait meg kellett ismernem és alkalmaznom a rendszer megvalósítása során.

Az emberi termikus szabályzó képes a testet hűteni, illetve fűteni, annak megfelelően, hogy milyen körülménynek van kitéve. Az emberi test elsődleges hűtési mechanizmusa a bőrfelületen létrejövő párolgás, melyhez a hőt a szervezet többi részéről a megnövekedett véráram szállítja. Alacsony hőmérsékletű közeg esetén, a reakció éppen ellentétes. Ebben az esetben a perifériális szövetek felé a véráram csökken és a hőtermelést okozó anyagcsere folyamatok fokozódnak.

Az egyszerűbb testmodellező eszközök, az egyszerű fűtőpatronnal ellátott bábuk szabályozói képesek egy adott hőmérsékletre felfűteni egy gondosan kialakított formát és alacsonyabb környezeti hőmérséklet esetén viszonylag pontosan tartani is a kialakult hőmérsékletet. Meleg környezetben passzívan könnyen túlfűthetők még kikapcsolt fűtés mellett is. Ennél egy fokkal precízebb megvalósítások is léteznek, de ezek alkalmazása leginkább orvosi célra, kutatási jellemző, áruk igen magas.

A szakdolgozat keretén belül megvalósított négy kompartmentes szabályzó lényege az, hogy az esetleges túlfűtést kiküszöbölendő a rendszer képes befolyásolni a bábuban szabályozási céllal megjelenő folyadékáramot, illetve szabályozni a célhőmérsékletet (esetleg hűteni) annak érdekében, hogy a felületi hőmérséklet csökkenhessen. Az emberi test termikus regulációjának folyamatát folyadékkeringetéssel kívánom megvalósítani, mivel így viszonylag egyszerű fűteni, illetve hűteni is a modellt, ezzel a módszerrel kiküszöbölhető a helytelen működés.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.