Az emlőrák kialakulását befolyásoló genetikai faktorok statisztikai vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Antal Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az utóbbi évtizedben egyre pontosabb funkcionális és prediktív modellek jelentek meg az emlőrák és petefészekrák kialakulásában és progressziójában szerepet játszó örökletes genetikai faktorokkal kapcsolatban. A szakirodalomban megjelenő nagy elemszámra támaszkodó részletes rizikómodellek lehetővé teszik a standard demográfiai jellemzők mellett az életstílus, az egyéb kezelések és a környezet hatásának is valamilyen szintű figyelembevételét, amely predikciók egy része nemzeti és nemzetközi diagnosztikai és terápiás protokollokban is megjelennek.

További örökletes genetikai faktorok feltárását potenciális ritka variáns voltuk, a viszonylagosan kis statisztikai mintaszám és interakcióikban játszott szerepük is nehezíti.

Diplomatémám feldolgozása során célom a genetikai variánsok funkcionális hatásának modellezésére szolgáló különféle ismeretek megszerzése, standard elemzések készítése és az eredményeim kiértékelése. A standard elemzési módszerek kiterjesztésnek vizsgálata a legfontosabb feladat, olyan esetekre, amikor a priori tudás elérhető vagy a genetikai mérések egy része pool-ozott formában érhető el, illetve, ha többváltozós vizsgálatokat szeretnénk végezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.