Az épületmozgás hatása kis nyílásszögű antennával történő műholdvételre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csurgai-Horváth László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék részt vesz az Európai Űrügynökség Alphasat telekommunikációs kísérletében, aminek keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem V1-es épületében egy vevőállomás lett kialakítva. Jóllehet a műhold geoszinkron pályán mozog, ennek ellenére szükséges műholdkövetés alkalmazása. A vevőantenna szűk 3 dB-es irányélességi szöggel rendelkezik, melynek értéke 0,3°.

Ilyen szűk iránykarakterisztikával azonban felmerülnek olyan kérdések, mint a műhold követésének a pontossága. Ezt már olyan tényezők is befolyásolhatják, mint az épület mozgása különféle okokból, úgy mint a szél, hőtágulás, stb. Éppen ezért szükségesnek tűnik dőlésszögmérő műszer alkalmazása, aminek az adatait fel lehet használni a műholdkövetés során.

Szakdolgozat témámnak utóbbi fejlesztését választottam, mellyel lehetővé válik az épületek mozgásának nagy precizitású mérése, a mérési adatok felhasználhatóvá válnak a műholdkövetés során, ezáltal kiküszöbölve az épületmozgás okozta eltérést a vételi jelszintben.

A dolgozatban ismertetem a budapesti vevőállomás felépítését, az Aldo Paraboni kísérletet, beszámolok a műszer kifejlesztésének fázisairól, annak bekalibrálásáról, valamint az épületmozgásra vonatkozó mérések eredményeiről. Az eredményekből konklúziót vonok le, melyből kiderül, befolyásolja-e a BME V1 épületének mozgása az Alphasat műholdról érkező vételi jelszintet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.