Az európai villamosenergia-piacok összekapcsolási törekvéseinek bemutatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

Az egységes európai villamosenergia-piac létrehozásának célja, hogy új üzleti lehetőségeket nyisson, bővítse a határokon átnyúló kereskedelmet, valamint hozzájáruljon az ellátás biztonságához és fenntartásához. A belső villamosenergia-piac megvalósulásának céldátuma 2014 vége.

A szakdolgozatom célja, hogy az olvasó számára összefoglalja a villamosenergia-piac integrálását célzó európai törekvések múltját, jelenét és jövőjét, megismerve a lehetséges szcenáriókat.

Különös hangsúlyt fektetek a már működő összekapcsolt villamosenergia-piacok ismertetésére, főként a CWE (Central Western European) régióban folytatott gyakorlatról, például a kapacitásszámítás lépéseiről, a magas szintű architektúráról, a rendszeren belüli információáramlásról és informatikai megoldásokról.

Bemutatom a magyar piac jelenlegi működését, kitérve a határkeresztező kapacitás aukciók jellegére és működésére, illetve a piacegyesítéssel járó változásokra.

Szó esik a Magyarország számára kiemelkedően fontos projektről, a cseh-szlovák-magyar piacegyesítésről, az ezzel kapcsolatos jelenlegi teendőkről és a jövőbeli kilátásokról, távolabbi célokról, lehetőségekről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.