Az in-memory technológia bemutatása az SAP HANA segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a modern információs társadalomban igen nagy méretű és nagy mennyiségű adatok állnak a felhasználók rendelkezésére. Ez a nagy volumenű adatsokaság elképzelhetetlenül rövid idő alatt sokszorozódik és jelentősen felgyorsítja a világ fejlődését. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő közösségi média felületek, valamint a cégek is széles körben annyi adatot termelnek, amelynek a kezelésére már nem elég a hagyományon adatbázis-kezelő rendszerek teljesítménye. Ennek eredményeként növekszik a rendszerek száma, és annál is inkább az adatok mennyisége.

Ezen adatok és adatbázisok kezelésére megoldás az SAP HANA, és annak in-memory technológiája, amely a szakdolgozatom fő témája. Ennek célja a HANA bemutatása azon érdeklődőknek, akik még ismerkednek, vagy további ismereteiket bővítenék ezen a területen.

Az in-memory sebességét alátámasztandó mérések az SAP HANA adatbáziskezelő rendszer segítségével lettek elvégezve. Ezen kívül további összehasonlításokat végzek az Oracle 11g verziójával, amely egy hagyományos relációs adatbáziskezelő rendszer. Az összehasonlítás során kiderül, miben jobb, illetve rosszabb az in-memory architektúra a tradicionális adatbáziskezelőkkel szemben. Továbbá bemutatásra kerül a fentiek előnyei és hátrányai, ezek összevetve egymással, ezáltal olyan képet alkotva, amely segíthet azon tény eldöntésében, hogy melyik adatbáziskezelő rendszert vegye igénybe egy cég az adatainak alkalmazása során.

Ez a tanulmány előnyös lehet azoknak, akik többet szeretnének tudni az in-memory technológiáról, valamint, ha döntés előtt állnak, ahol a választások valamelyike az Oracle és a SAP HANA. A szakdolgozat egy átfogó leírást szeretne nyújtani azoknak a szakembereknek, akik a piacot figyelembe véve döntenek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.