BCI tekercs impedancia illesztésének javítása 50 ohmos rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Hosszú Sándor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Egy mai ember mindennapjainak szerves részét képezik az elektronikus eszközök, melyek egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben. Ezen eszközök használatuk során különböző elektronikus zavarokat bocsájtanak ki széles frekvenciatartományban, mely kibocsájtás többféleképpen is végbemehet: ez lehet vezetés útján, kisugárzás útján, vagy akár mindkét módon is. Ezek a zavarok hatással lehetnek az eszközök normál működésére is (különös tekintettel a biztonsági funkciókat ellátó berendezésekre, mint pl. az autókban a légzsák, kipörgés gátló, stb.). Ezért szükség van az elektromágneses környezet vizsgálatára, amelyben ezek a készülékek működnek, és fontos a megfelelő határértékek betartása, hogy a kisugárzott zavar más eszközök működését ne befolyásolhassa.

Az elektromágneses kompatibilitás (EMC) tudománya hivatott ezeket a kérdéseket vizsgálni, amelyek már az eszköz tervezésének első fázisában is fontos szerepet játszanak, mert a kompatibilitás hiánya később akár komoly költségekkel és késésekkel is járhat. Példának okáért, ha egy hiba a vásárlónál lép fel, akkor a fejlesztőknek akár az alapoktól is újra kellhet gondolniuk a megvalósítás menetét: lehet, hogy a megoldáshoz pl. más alkatrészeket vagy vezetékezést kell alkalmazni.

EMC szempontból az egyik legszigorúbb követelmények betartását követelő iparág az autóipar, a járművekben az elektronikus alkatrészek száma az utóbbi évek során folyamatosan növekedett, és emellett ezen eszközök egyre komplexebb feladatokat is látnak el. Az egyre jobban fejlődő autóiparnak egyik legfőbb problémája az ezzel a fejlődéssel együtt járó egyre bonyolódó EMC tesztek. Az egyik ilyen teszt metódus az EMC tesztek közül a közös modusú induktív zavarbecsatolásos eljárás (Bulk Current Injection - BCI), amikor egy BCI tekerccsel áramot indukálunk egy eszköz vezetékezésében, és közben a berendezés működését figyelemmel követjük.

Az én feladatom az volt, hogy egy impedancia illesztő hálózatot készítsek egy ilyen BCI tekercshez (amit a budapesti Robert Bosch Kft. EMC laborjában használnak), hogy kiküszöböljem a tekercs szélessávú működéséből adódó hatását, ami a magas állóhullám-arányban jelentkezik az erősítő bemenetén 50Ω-os rendszerben, és ez által növeljem a BCI mérés hatékonyságát. Mindezen munkához segítségemre volt az EMC labor személyzete.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.