BGA rework forrasztástechnológiai folyamat optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gordon Péter Róbert
Elektronikai Technológia Tanszék

A mai modern elektronikai termékeket gyártó vállalatok ezrével ontják a különböző számítástechnikai, híradástechnikai, mobilkommunikációs, és szórakoztató elektronikai termékeket. A nagymértékben optimalizált és tökéletesen kontrollált tömeggyártási folyamat végén a legmagasabb vevői igényeket is kielégítő késztermékek hagyják el a gyártósorokat. Azonban egy elektronikai eszköz életciklusának bármely fázisában bekövetkezhet egy váratlan meghibásodás, melynek következtében szükségessé válhat a termék alkatrészszintű javítása.

A különböző tokozású alkatrészeknél, ólommentes forrasztási folyamatoknál mindig szükség lesz a gyártás utáni (after market) újraforrasztásra/rework-re. A rework sokáig életképes is fog maradni, hiszen a profit érdekében a gyártóknak muszáj a selejt termékek mennyiségének csökkentése a piacon történő életben maradáshoz.

A rework alapvető lépései az ólom tartalmú forraszpasztáról ólommentesre váltáskor megmaradtak, a magasabb hőmérsékleti igények miatt a forrasztási folyamat megköveteli a minél jobb és precízebb hőprofilokat. Lecsökkent a technológia folyamatablaka, köszönhetően az ólommentes forraszpasztáknak és hőérzékenyebb alkatrészeknek, így a magas minőségű, alacsony költségekkel járó rework nagy kihívásokkal jár, de elérhető kellő szakértelemmel és megfelelő berendezésekkel. Röviden, a rework technológia folyamatosan változik, és a gyártóknak tartani kell a lépést.

A BGA rework, mint optimalizálandó folyamat lépései közül a megfelelő hőprofil létrehozását választottam, mint optimalizálandó paramétert. Ezt próbáltam minél szélesebb sperktrumban vizsgálni, bizonyos esetekben szélsőséges értékeket beállítva vizsgálni a létrejött kötés minőségét.

Az elkészült paneleket röntgen felvételekkel és csiszolat készítéssel vizsgáltam, eredményeik alapján változtattam a hőprofil tulajdonságait. A cél: létrehozni a legjobb minőséget biztosító, a termelékenységet figyelembe vevő profilt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.