BKK menetrend alkalmazás készítése Xamarin platformra

OData támogatás
Konzulens:
Tóth Tibor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Életünk jelentős részét utazással töltjük. Az utazások során segítségünkre lehetnek olyan mobilalkalmazások, melyekkel a menetrendeket tudjuk böngészni. A valós idejű információk megtekintése mellett azonban továbbra is jelentős felhasználói igény van arra, hogy a menetrendek offline, vagyis internetkapcsolat nélkül is elérhetők legyenek az applikációkban.

Bár a statikus menetrendi adatokat a Budapesti Közlekedési Központ a szabványos GTFS formátumban rendszeresen közzéteszi, az adatbázis formátuma és mérete nem optimális a mobiltelefonokon történő felhasználásra, ezért szükség van az adatbázis átalakítására.

Nehézséget okozhat a fejlesztés során a támogatandó platformok különbözősége is, hiszen minél több felhasználót szeretnénk elérni, annál több eszközt és platformot kell támogatnunk. Azonban különálló alkalmazást készíteni minden támogatandó eszközre költséges és időigényes feladat.

A Xamarin platform segítségével olyan közös C# kódbázison alapuló natív Android, iOS és UWP alkalmazások készíthetők, melyek akár natív felülettel is rendelkezhetnek. Egy Xamarin mobilalkalmazással a platformok közötti különbségek nagyrésze elfedhető. Továbbá egy Microsoft Azure felhőszolgáltatásban futó ASP.NET Core webalkalmazás automatikusan elvégezheti a statikus menetrendi adatbázis letöltését és konverzióját. Ezen felül pedig a mobilalkalmazás le tudja tölteni az átalakított adatbázist a webalkalmazástól REST API-n keresztül.

A diplomamunkám során megterveztem egy három alkalmazásból álló architektúrát, létrehoztam az automatikus konverziós folyamatot melyet a webalkalmazás futtat, illetve elkészítettem a Xamarin mobilalkalmazást, mellyel a menetrendek böngészhetők.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.