BKV menetrend alkalmazás készítése Windows Phone platformra

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) publikusan elérhetővé teszi menetrend adatbázisát General Transit Feed Specifiacation formátumban, amely felhasználásával elkészíthető egy menetrend alkalmazás. A diplomatervezési feladat elkezdésekor még nem volt elérhető olyan alkalmazás Windows Phone 7 platformra, amely offline módon hozzáférhetővé tette volna ezeket az adatokat, márpedig egy ilyen alkalmazás sokak számára bizonyulhat hasznosnak.

A diplomatervezés során elkészített alkalmazás a BKK oldaláról letölti a menetrend adatbázist a telefonra, helyben feldolgozza azt, majd ezek után könnyen kezelhető módon elérhetővé teszi a felhasználó számára a menetrend adatokat. Az alapvető funkción, azaz a járatok különböző megállókból történő indulási időpontjainak böngészésén túl extra funkciókkal is rendelkezik, mint pl. kedvencek kezelése, GPS segítségével a közelben lévő megállók megkeresése, ill. útvonaltervezés. Az adatbázis letöltésén és a térképet használó funkciókon túl az alkalmazás nem igényel adatkapcsolatot, így az olyan esetekben is használható, amikor valamilyen oknál fogva nem érjük el az internetet.

A dolgozat ismerteti a Windows Phone 7 platformot, amely kapcsán bemutatásra kerül az operációs rendszer, és az alkalmazások megjelenését meghatározó dizájn nyelv is. Ezután ismertetésre kerül a menetrend alkalmazás fejlesztése, amely során számos, a Windows Phone alapú fejlesztés szempontjából releváns megoldás részletesen is bemutatásra kerül.

Ezt követően a menetrend adatok telefonon történő tárolásával kapcsolatban, miután ismertettem a General Transit Feed Specifiacation formátumot, két megoldást is bemutatásra kerül. Az egyik a platform által biztosított SQL Server CE adatbázist használja, míg a másik egy saját, fájlalapú megoldás. A két módszer végül különböző szempontok szerint egy tesztalkalmazás segítségével összehasonlításra kerül. A dolgozat végén a menetrend adatok alapján történő útvonaltervezés megvalósítása kerül ismertetésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.