BPMN2.0 alapú munkafolyamatok szimulációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hegedüs Ábel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Munkafolyamatokat széles körben alkalmaznak összetett feladatok lépéseinek leírására. Ilyen folyamatok leírására alkalmas a Business Process Model and Notation (BPMN) szabvány, amelyben magas szintű folyamatokat lehet leírni. Azonban magas szintű folyamatok esetén is szükséges lehet a működés vizsgálata a tervezési hibák kiküszöbölése érdekében.

Szimuláció során egy dedikált eszköz úgy hajtja végre a munkafolyamatok lépéseit, hogy azok tényleges hatása nem jön létre, azonban a folyamat működése megfigyelhető. A szimuláció használható a folyamat különböző lefutásainak kipróbálására, valamint lehetőséget ad a folyamat erőforrásigényének és teljesítményének vizsgálatára. Ennek segítségével megállapítható, hogy milyen hatása lehet egy létező rendszerre egy folyamat bevezetése.

A BPMN (Business Process Modeling Notation) szabvány egy az üzleti folyamatok modellezésére szolgáló nyelvet definiál, mely egyszerű jelölésekkel alkalmas komplex folyamatok tervezésére

Cél: szimuláció a modell alapján. A BPMN szimulációja kiterjeszti az üzleti folyamatok elemzési lehetőségeit. Elemzések céljából a szimuláció felhasználható a kölcsönhatások, a folyamatváltozások értékelésére, továbbá „mi lenne ha” forgatókönyvek vizsgálatára.

A szimuláció a következő kérdésekre ad választ:

• Mekkora teljes folyamat lefutási ideje?

• Mi az optimális erőforrás felhasználás?

• Hogy működik a folyamat nagyobb méretű bemenet esetén?

• Szűk keresztmetszet: mit kell módosítani, hogy növeljük az átbocsátó képességet?

• Két különböző megvalósítás azonos erőforrás felhasználással, melyik a hatékonyabb?

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.