Backend készítése titkosított fájlmegosztó szolgáltatás webes frontendjéhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink informatikai rendszerei között egyre nagyobb szerepet kapnak a számítási felhőt használó és szolgáltató rendszerek. Az infrastruktúra-modell által általános és megosztott hozzáférést kapunk megosztott számítógépes erőforráskészletekhez, mindezt gyors és egyszerű módon, minimális szolgáltatói interakcióval [1].

Az új informatikai modellel kapcsolatban azonban új aggályok is felmerülnek: a legnagyobb akadály az adatok biztonsága a felhőben. A Tresorit erre a problémára ad megoldást: kliens oldali titkosított fájlmegosztó szolgáltatása ötvözi az adatvédelmet a felhőszolgáltatások nyújtotta előnyökkel. A mobilitás előretörésével egyre nagyobb igény mutatkozik, hogy a már létező asztali és mobilos kliensek mellett böngészőn keresztül is elérhetőek legyenek a felhasználók titkosított fájljai. Azonban a webes világ megkötései nem összeegyeztethetőek a jelenlegi rendszer működésével.

Dolgozatomban megvizsgálom a Tresorit eddigi architektúrájának működését, különös tekintettel a felhasználó rendszerbe léptetésének folyamatára. Ezután megtervezek egy új szolgáltatás interfészt, ami illeszkedik a webes környezet követelményeihez, azonban hasonló biztonsági szintet nyújt, mint a már létező kliensek. Ezt egy új backend szolgáltatás formájában megvalósítom, így elérhetővé téve a rendszerbe való bejelentkezést, valamint további szolgáltatások használatát a webes kliens számára. Az elkészített szolgáltatás helyességéről több szintű teszteléssel bizonyosodom meg, amihez egy tesztelési keretrendszert is kialakítok.

[1] P. Mell és T. Grance, „The NIST Definition of Cloud,” Szeptember 2011.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.