Balatoni jacht informatikai és elektromos rendszerének tervezése és kivitelezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Balatonra készülő hajóknak számos szigorú szabálynak és környezetvédelmi előírásnak kell megfelelniük. Ezen okból, egyre elterjedtebbek az analóg rendszerrel felszerelt, elektromos vezérlésű és hajtású hajók.

Szakdolgozatom célja egy olyan digitális rendszer megalkotása és kivitelezése, amelynek előnyei kihasználhatók a hajó integrált vezérlésében, és ennek köszönhetően új szintre emelik a hajózás élményét. A rendszerrel szemben támasztott követelmények között szerepel a hajó teljes energiamenedzsmentjének nyomon követhetősége és a különböző világítások vezérelhetősége Ipadről és Chartplotterről egyaránt.

A későbbiekben szeretném bemutatni a rendszer alapját képező NMEA 2000 szabványt, valamint az építőelemként használt MasterVolt, Czone és Garmin eszközök minden olyan tulajdonságát, amely hozzásegít ahhoz, hogy egy olyan komplex elektromos tervet készítsek Microsoft Visio szoftverrel, amely képes egy ilyen bonyolultságú hajót energiával ellátni. A tervnek szigorú tervezési szabályoknak kell megfelelnie. A verifikáció után a fejlesztést a Czone Configuration Tool-al végeztem. A programban helyet kapott a megrendelő összes kérése. Ezek közül kiemelném a világítás intelligens fényerő szabályozást és a generátor vezérlést.

A munkám utolsó lépése a beágyazott program hálózatba történő feltöltése volt, amelyet egy teszt követett.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.