Banki mobilalkalmazás fejlesztése iOS platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobil bankolás az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult és ez a fejlődés tovább- ra is növekvő tendenciát mutat. Elmondható az is, hogy ezen applikációk használata a hétköznapi életben is egyre jobban elterjedté válik.

A szakdolgozatom témája egy banki mobilalkalmazás fejlesztésének bemutatása iOS platformon, egy valós ipari megrendelésre készülő mobilalkalmazás példáján keresztül. Az applikációnak nem csak iOS, hanem Android platformra is el kellett készülnie. Jelen írás során csak az iOS verzió elkészítésének lépéseire koncentrálok, de minden, itt ismertetett funkcionális követelménynek az Androidos kliens is eleget kell tegyen.

Dolgozatomban, egy rövid iOS platform bemutató után ismertetem az applikáció funk- cionális specifikációját, az egyedi felhasználói felület fontosabb elemeit, a szerverrel való kommunikációt és a program architekturális felépítést. Ezek áttekintése után részletesen leírom a fejlesztésben vállalt szerepemet és az általam végzett munkát. Végül pedig egy rövid kitekintést adok az alkalmazás lehetséges jövőjéről.

Az alkalmazás készítése során több fontos fejlesztői eszközt is megismertem és haszná- latukban kellő jártasságot szereztem ahhoz, hogy az alkalmazás architekturális felépítését tisztán átláthassam és elkészíthessem.

A szakdolgozat írása közben beleláthattam egy komplex alkalmazás fejlesztési folyama- tába, aminek során egyszerre sok fejlesztő dolgozik ugyanazon a projekten. Lehetőségem nyílt megtapasztalni a közös munka előnyeit és hátrányait. Megismerhettem továbbá az egyedi felhasználói felületi komponensek készítésének nehézségeit és kihívásait.

Az elkészült alkalmazást részletes tesztelésnek vetette alá az applikációkat megrendelő cég, de mivel ennek eredménye a dolgozat írásának pillanatában még nem állt teljesen a rendelkezésünkre, így a tesztelésről csak a folyamat közben keletkezett tapasztalataimat tudtam leírni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.