Banki webes rendszer back-end moduljainak tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szűcs Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a webes megoldások egyre népszerűbbé válnak az egyszerűségük és platformfüggetlenségük miatt, nem csak az interneten, hanem a privát belső hálózatokban is. A több különböző újfajta webes technológiát, vegyes programozási nyelveket használó alkalmazások biztonságára több figyelmet kell szentelni, mint offline társaikéra.

Egy webes banki rendszer elkészítése megköveteli az egyes technológiák magasabb szintű megismerését, a biztonsági rések széles körű felderítését, kockázatelemzését és körültekintő megoldását vagy eltérő, megbízhatóbb módszer használatát. A biztonság mellett nagyon fontos a használhatóság, felhasználóbarát, átlátható funkciók tervezése. Webes használat esetén szükség van a nagy terhelésre való felkészülésre, a rendszer különböző szintjein gyorsítótárak használatára, és a műveletek hatékony elvégzésére.

Diplomamunkámban ezen szempontok figyelembevételével mutatom be egy általános banki rendszerhez szükséges modulok megtervezésének menetét és működésének leírását. A kidolgozott négy legnagyobb modul, a biztonságos és testre szabható felhasználó kezelő, a hozzáférés korlátozó, a sablon és dokumentumkezelő, valamint a belső levelezést, emellett e-mail és SMS küldést megvalósító üzenetkezelő modul. A tervezett rendszer teljes körű naplózást tartalmaz az esetleges támadások és hibák könnyebb felderítéséhez. A kliensek platformfüggetlensége mellett a szerver platformfüggetlenségére is ügyeltem, így a rendszer PHP nyelven került implementálásra, amely széles körben használható. Az adatbázis réteg a MySQL és MSSQL szervereket nem csak kommunikációs szinten támogatja, hanem hatékony lekérdezés szintű szerverfüggetlenséget is biztosít.

A rendszer egyes moduljai különféle kiegészítő technológiai kutatást és megvalósítást is megköveteltetek. Az üzenetkezelő a MIME formátumú e-mail küldését saját SMTP kliens segítségével végzi. Ezen kívül a dokumentumkezelő a feltöltött DOCX sablonfájlokat egy saját .Net WCF szolgáltatás segítségével konvertálja PDF formátumba, amelyet szükség esetén automata nyomtatási scripttel egészít ki.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.