Bankközi átutalási rendszer megvalósítása IBM integrációs platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjaink üzleti elvárásai meglehetősen nagyok az informatikai megoldásokkal szemben. A vállalatok talán legnagyobb követelménye a különböző megoldásokkal szemben, hogy a létrehozott rendszerek integrálhatók legyenek. Korábban egymástól elszigetelt, heterogén modulokat használtak és fejlesztettek, ma azonban egyre fontosabbá válik a különböző platformokon futó rendszerek összekapcsolása nagyvállalati szinten is.

Az új kihívásokra egy olyan paradigmát hoztak létre, amely hatékonyan valósítja meg az integrációt, megfogalmazza, hogyan lehet összetett, de kezelhető rendszereket létrehozni. Ezt az integrációs mintát Szolgáltatásorientált Architektúrának (SOA – Service Oriented Architecture) nevezzük.

A Szolgáltatásorientált Architektúra megvalósításának központi eleme az ESB (Enterprise Service Bus), melynek feladata kulcsfontosságú, hiszen a szolgáltatások integrációjáért felelős. Ezt a központi integrációt vállalati szinten képes megvalósítani az egyes komponensek közötti adat-reprezentációs és protokoll különbségek elfedésével.

A szakdolgozat során elért eredmények:

Irodalomkutatást végeztem, melynek során megismerkedtem a SOA, az ESB és olyan további technológiákkal illetve szabványokkal, amelyek a szakdolgozat során elkészült feladat kialakításához voltak szükségesek.

Egy bankok közötti átutalási rendszer szimulációját hoztam létre az IBM ESB megoldásának felhasználásával, a megoldás középpontjában az átutalást elindító bank állt. A megvalósítás felölelte a teljes munkafolyamatot, a tervezéstől egészen az implementációig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.