Barlangászat 3D-ben

OData támogatás
Konzulens:
Rajacsics Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Több hónapos munka után elmondhatom, hogy barlangok háromdimenziós felmérésével és megjelenítésével foglalkozó területen az országban elsőként használható eredményeket értem el.

Sikerült olyan alapjaiban új mérési módszereket kidolgoznom, amelyek lehetővé teszik, hogy a barlangokról pontos és élethű modellt kapjunk. Az első mérési módszer, a 4P2 leginkább a már meglévő térképek háromdimenziós kiegészítésére alkalmas. A következő módszer az NP2, amely tekinthető az 4P2 kiterjesztésének, egy olyan szelvényekből építkező technika, amely a barlang járatainak és termeinek gyors és homogén felmérését teszi lehetővé. Az utolsó módszer, az SPCR egy olyan adaptív felület rekonstrukciós algoritmus, amely semmilyen megkötést nem tesz a felmért pontok számára vagy struktúrájára vonatkozóan. Lehetővé teszi, hogy egy ritka és nem egyenletes pontfelhőből olyan reguláris és konform felületi modellt generáljunk, amely nem tartalmaz lyukakat, de tartalmazza az eredeti mérés összes pontját.

A mérési módszerek feldolgozásához és a generált felületi modell megjelenítéséhez két szoftvert fejlesztettem ki, amelyek a Tórusz és a Toroid nevet kapták. A Tórusz alapvetően az otthoni számítógépekre szánt alkalmazás, míg a Toroid ennek barlangban használható verziója. A Toroid egy olyan Androidos alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy a barlangban tablet PC-t vagy okostelefont használjunk.

Az új mérési módszereket több hazai barlangban is kipróbáltam (Pálvölgyi-Mátyás-hegyi barlangrendszer, Szemlő-hegyi barlang, Meta-barlang). A mérések igazolták, hogy a kidolgozott algoritmusok és programok a gyakorlatban is használhatóak.

Az új eredményeket felhasználva olyan emberek is betekintést nyerhetnek a barlangok világába, akik soha nem jutnak le egyik hazai barlangba sem. Remélhetőleg így az emberek többsége ráébred arra, hogy a barlangok micsoda kincset jelentenek, amelyeket óvni és tisztelni kell.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.