Basszusgitár hangjának fizikai alapú szintézise

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bank Balázs Lajos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az első szintetizátorok megjelenése óta foglalkoztatja a felhasználókat a szintetikus hangok előállítása mellett egyéb hangszerek, pl. orgonák, zongorák, gitárok hangjának minél jobb minőségű modellezése is. A hanggenerálás leggyakrabban előre eltárolt minták lejátszásában, jelalakformálásában és különböző szűrésekben merül ki, azonban a virtuális szintetizátorok elterjedésével és a processzorok számítási kapacitásának növekedésével manapság egyre nagyobb teret kapnak a magasabb számítási igényű, fizikai alapokon nyugvó szintézismódszerek.

Mára már sok fizikai alapú elektromos és akusztikus gitármodell érhető el akár ingyen is, azonban a basszusgitár által lefedett hangtartományra ezek általában nem használhatók megfelelően, elsősorban az elektromos gitárok magasabb, melegebb tónusa miatt. Emellett basszusgitárt modellező programokból jóval kevesebb lelhető fel.

További problémát jelent, hogy a basszusgitár hangtartományában is kellemes hangzású gitárszintetizátorok nincsenek felkészítve a kifejezetten basszusgitáros technikákra, pl. a slap bass játékstílusra, amikor a zenész a húrokat „megcsapja” a hüvelykujjával, vagy a magasabb húrokat „feltépi”, ezzel létrehozva a más hangszereknél nem felfedezhető, egyéni hangzást.

A húr fizikai alapú modellezésére többféle bevált módszer létezik, ezek egyike a modális szintézis. E szakdolgozat keretein belül a húrt ezzel a módszerrel modellezem, majd a hangszer többi részét a fellelhető irodalom alapján implementálom. Célom a saját basszusgitárom hangjának fizikai alapú modellezése és valósidejű futtatása VST (Virtual Studio Technology) környezetben, különös hangsúlyt fektetve a slap bass játékstílusra. A VST a Steinberg cég által kifejlesztett de facto szabvány környezet, ami lehetővé teszi virtuális szintetizátorok és ún. digitális audió munkaállomások, DAW-ok kapcsolatát. A plugint egy ilyen munkaállomásba betöltve egy külső MIDI vezérlővel – pl. billentyűzettel – valós időben lehet vezérelni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.