Beágyazott Linux rendszer bootolási problémáinak automatikus kezelése

OData támogatás
Konzulens:
Bányász Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a beágyazott rendszerek egyre kiemelkedőbb szerepet kapnak a számítástechnika szinte minden területén, a szórakoztató elektronikától kezdve egészen az ipari felhasználásokig. Ahogy növekszik a felhasználási területük, úgy válnak ezek az operációs rendszerek egyre összetettebbé és bonyolultabbá, mivel egyre szélesebb körben kell helytállniuk az alkalmazási területnek megfelelően.

A széles körű felhasználásból adódóan léteznek olyan beágyazott rendszerek, melyek nem közvetlenül hozzáférhető eszközökön futnak. Egy ilyen berendezés meghibásodása esetén a javítási költségek is nagyságrendekkel magasabbak lehetnek. A rendszernek tehát képesnek kell lennie arra, hogy bizonyos felmerülő problémákat automatikusan is kezelni tudjon, külső beavatkozás nélkül.

Szakdolgozatomban megvizsgálom, hogy a Linux állományrendszerének egy esetleges meghibásodása esetén hogyan lehet képes a beágyazott rendszer úrrá lenni a helyzeten és helyreállítani a meghibásodott partíciót, illetve, súlyosabb esetben hogyan nyújthat megoldást egy távoli helyreállítás elvégzésére. Egy lehetséges megoldáson keresztül bemutatom a folyamat lépéseit, a fájlrendszer hibájának detektálásától, a partíció helyreállításáig.

Dolgozatom zárásaként egy távoli megfigyelő rendszer implementálására kerül sor, mely segíthet figyelemmel kísérni az eszközeink állapotát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.