Beágyazott WiFi Internet rádió fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Moldován István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szélessávú internet egyre jobban terjed világszerte. Ezáltal lehetővé válik multimédiás tartalmak interneten keresztül történő megosztása is. Ez utat nyitott az internetes műsorszórás felé. Egyre több az online rádióadó, és manapság már szinte minden földi adónak is létezik online változata.

Az online rádiókat arra találták ki, hogy számítógépről hallgassák őket. Sokszor azonban hasznos lenne egy olyan önálló eszköz, amely képes az adások vételére, azonban olcsóbb és egyszerűbb mint egy teljes számítógép (pl. olyan helyeken, ahol nincs szükség számítógépre, stb).

Munkám során egy olyan internet rádiót fejlesztettem ki, amely WiFi hálózaton keresztül képes online SHOUTcast rádióadók vételére. Használata nagyon egyszerű. A csatornalista online adatbázisból frissül, így a felhasználó mindig a legújabb csatornakínálatot élvezheti. Szabványos hangkimenettel rendelkezik, amely bármilyen külső hangszóróra könnyen csatlakoztatható.

A tervezés során először az internetrádiók erőforrásigényét vizsgáltam meg, majd ez alapján kiválasztottam a megfelelő hardverkomponenseket. Ezután elkészítettem a kapcsolási rajzot és nyomtatott áramköri rajzot, elkészítettem a nyomtatott áramkört, és beültettem az alkatrészeket. Ezután a hardver tesztelése következett, ami rámutatott néhány hibára. Miután ezek javításra kerültek, következhetett a szoftver megírása, ami a munka legnagyobb részét tette ki.

A hardver támogatja a vezetékes hálózatot, valamint az USB-ről történő lejátszást is. A könnyű kezelhetőséget színes kijelző segíti. Használata nagyon egyszerű. A tesztek alapján az áramkör képes biztonságos WiFi hálózatokról képes akár 256 kbit/s sebességű MP3 adatfolyamokat is lejátszani. Tehát a célkitűzést sikeresen teljesíti.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.