Beágyazott energiaellátó rendszer teszteszközének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Horváth Gyula
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Jelen diplomaterv célja egy pikoműhold energiaellátó alrendszerének tesztje során egy Li-ion akkumulátor cella emulálására alkalmas eszköz megtervezése és megvalósítása. Az eszköz alapját a BSc szakdolgozatom során elkészített emulátor deszkamodell, illetve az MSc önálló laboratórium munkám alatt akkumulátorokon elvégzett mérések képezik.

A dolgozat ismerteti egy műhold energiaellátó alrendszerének általános architektúráját, majd kitér annak egyes altípusainak felépítésére és jellemzésére. Bemutatja az energiaellátó alrendszerek emulátor műszerekkel történő tesztelésére szolgáló tervezett mérési elrendezést. A mérési elrendezés alapján ismerteti a tervezendő akkumulátor emulátor eszköz blokkvázlatát.

Bemutatja az eszköz két fő elemének, egy galvanikusan leválasztott többkimenetű tápegységnek, valamint a kimeneti meghajtó és vezérlő panelnek, a tervezési lépéseit és működését. Mérésekkel igazolja a kapcsolóüzemű tápegység működését, hangsúlyt helyez a kapcsolási zaj csökkentésére irányult tervezési és konstrukciós lépések hatásosságának megállapítására. Megvizsgálja az összeállított emulátor kisütési, töltési és dinamikus terhelésű viselkedését. Végezetül ismerteti a további fejlesztések irányába mutató terveket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.