Beágyazott operációs rendszer fejlesztése és tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az utóbbi évtizedekben az az általános tendencia volt megfigyelhető, hogy a gépjárművek egyre több vezérlőegységet tartalmaznak, amelyek együttműködve egyre összetettebb biztonsági és kényelmi szolgáltatásokat nyújtanak. Ez együtt jár a vezérlőegységeken futó szoftverek komplexitásának rohamos növekedésével, amelynek kézben tartására olyan autóipari szabványok jöttek létre, mint a CAN kommunikációs protokoll vagy az OSEK valós idejű operációs rendszer. Az autóipari szereplők ezeket a szabványokat felhasználva hozták létre az AUTOSAR szabványcsaládot, amely egy egységes szoftverarchitektúrát definiál az autóipari vezérlőegységek számára.

A feladatom első része a szervezet AUTOSAR szabvány által specifikált operációs rendszerének hordozása volt egy újonnan bevezetendő mikrokontrollerre, majd az operációs rendszer port tesztelése a rendelkezésre álló teszt infrastruktúra segítségével. A feladatom második része az operációs rendszer teszt keretrendszerében történő fejlesztések megvalósítása volt, amely a memória mappelésre és egy új interrupt triggerelési módszer bevezetésére terjedt ki.

A dolgozatom elején bemutatom a feladat megvalósításához szükséges elméleti hátteret, kifejtve az operációs rendszer OSEK és AUTOSAR szabványok szerinti működését. Ezt követően összehasonlítom a jelenleg használt és az újonnan bevezetendő mikrokontrollert, kiemelve a főbb különbségeket. A következő részben ismertetem az operációs rendszer hordozásának folyamatát, a platformfüggő implementáció megvalósításának lépéseit. A dolgozatom második felében először áttekintést adok az operációs rendszer tesztkörnyezetének működéséről, majd bemutatom az operációs rendszer port tesztelésének lépéseit. Ezután felvázolom az AUTOSAR által definiált memória mappelési mechanizmust, ismertetem a teszt keretrendszer és a tesztek memória mappelésének folyamatát és a teszt keretrendszer új interrupt triggerelési metódusát. A dolgozatom végén összefoglalom az elért eredményeket, és felvázolom a jövőbeli feladatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.