Beágyazott operációs rendszer portolása LSI StarPro2704 platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A telekommunikáció utóbbi évtizedekben jelentkező robbanásszerű fejlődése szigorú követelményeket állít a technológiai ipar és a mérnökök elé. Egyre nagyobb teljesítményű és összetettebb hardverek készülnek, amelyek mind hatékonyabb és megbízhatóbb szoftveres megoldásokat igényelnek. Ezen, hardvert és szoftvert együttesen magában foglaló rendszereknek több szempontnak is meg kell felelniük. Nemcsak az olyan követelményeknek kell helyt állniuk, mint pontosság, gyorsaság, vagy alacsony fogyasztás, de fontos szempont a termékfejlesztésre fordítható idő is. Így ezen rendszerek esetében nagy hangsúlyt kap a kész modulokból való felépíthetőség, és az egyszerű bővíthetőség.

Szoftveres szemszögből a fenti rendszerek egyik legfontosabb része az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladata az egyszerű és könnyen felhasználható kapcsolat létrehozása az alkalmazások és a hardver között. Az ő szerepe továbbá a rendszer funkcióinak és feladatainak megfelelő ütemezése, az egyes részegységek kezelése, és a megfelelő kommunikáció biztosítása mind a hardver részegységek között, mind a külvilág felé.

A feladatom egy ilyen rendszer (LSI StarPro2704 platform) számára legalkalmasabb operációs rendszer biztosítása volt. Ez magában foglalta az iparban ma elérhető alkalmas operációs rendszerek felkutatását és megismerését, adott szempontok szerinti kiválasztását, és a legmegfelelőbb operációs rendszer átültetését az adott platformra. Az operációs rendszer elvárt feladata az adott eszköz ARM11-es magján való futása, és további kommunikációs lehetőségek (UART, Ethernet) biztosítása volt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.