Beágyazott processzor modul tervezése Intel Atom E6x5C felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Koller István
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karának Híradástechnika Tanszékének 15 kredites Szakdolgozat tárgya keretében készült, mobil infokommunikáció szakirányon. A feladat célja egy beágyazott processzorkártya rendszerszintű terveinek elkészítése, az Intel Atom E6x5C processzor felhasználásával.

A cél az Atom alapú eszköz rendszertervének kialakítása, feltérképezése. Ez a folyamat a komplex rendszerek tervezésének első lépcsőfoka, amelynek célja a követelmények tisztázása, valamint egy átfogó megoldási javaslat készítése, amely jelen esetben magában foglalja a processzort kiegészítő hardver elemek specifikálását, a processzort kiegészítő FPGA feladatkörének tisztázását. Az FPGA-s tervezés esetén fontos, hogy már a fejlesztés viszonylag korai szakaszán létrejöjjön egy átfogó kép a szükséges funkciókról. Ezen felül el a funkciók megvalósítására egy megoldási javaslatot kell adni, tisztázni kell a külső eszközökkel való kommunikációs lehetőségeket, interfészeket. Ezekből az adatokból már kielégítő pontosságú becslések készíthetők a szükséges erőforrásokról, valamint fizikai paraméterekről. Ezek segítségével már korai szakaszban feltérképezhetők a hardver és szoftver elemekkel szemben támasztott követelmények és elkezdődhet azok részletes specifikálása is.

A dolgozatban egy a QSeven szabvány előírásain alapuló modul terveinek elkészítéséről lesz szó, ennek hardveres, FPGA-s és szoftveres vonatkozásaival. Különösen fontos az FPGA szerepkörének tisztázása és az előzetes becslések elkészítése az erőforrás kihasználtsággal, fogyasztással kapcsolatban, mivel ez alapvetően befolyásolja a rendszer megvalósíthatóságát. A fő kérdés azonban az, hogy az Atom E6x5C termék mennyire nyújt optimális megoldást telekommunikációs rendszerekhez, a használata milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.