Beágyazott rendszer alapú okos farm modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Bányász Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Ha körbenézünk magunk körül észrevehetjük, hogy mindenre az okos szót aggatták. Okos órák, okos telefon, még okos otthonok is megjelentek. De mit is jelent ez az „okosodás”?

A világ változik és a fejlett technológia belekúszik a mindennapi életünkbe. Az új találmányok megismerésében lépést kell tudni tartani, különben lemaradunk. Az „okos” jelző egyfajta utat jelképezhet, mely segít a fejlődésben.

Diplomamunkám során egy olyan beágyazott rendszer hardveres és szoftveres modelljét állítottam össze, mely segítséget nyújthat a farm körüli mindennapos feladatok ellátásában. Precíziós mezőgazdaság részeként az okos farm koncepciója a technológia aktív részvétele a termőföldeken és a mezőgazdaságban. Mivel a kifejezés magában foglalja az automatizálás folyamatát is, ezáltal az olyan fontosabb dolgok kerülnek előtérbe a dolgozók számára, melyek mindenféleképpen emberi képességet igényelnek.

Jelen munkában egy szenzorokkal felszerelt Linux-alapú beágyazott rendszer kerül megvalósításra, amely egy farmon lévő folyamatokat automatizálja és ellenőrzi. A dolgozat első részében a megvalósításhoz kiválasztott hardver és szoftver elemeket mutatom be. Ezt követően az automatizálást végző eljárások elkészítését tárgyalom.

A folyamatok megfigyelésére és az esetleges beavatkozásra egy webalkalmazáson keresztül van lehetőség. A feladat reprodukálhatóságának elősegítése érdekében a fontos parancsokat és kódrészleteket külön kiemeltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.