Beágyazott rendszer fejlesztése Coriolis elvű áramlásmérőkhöz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Áramló közegek mennyiségének mérése kihívásokkal teli, komoly szakmai feladat. Az ipari folyamatok jelentős részében a tömegarányok ellenőrzésének igénye, valamint a tömegre történő elszámolás szükségessége megköveteli a tömegáram precíz mérését. A hagyományosnak számító, térfogatáram mérésen alapuló eszközök a tömegáramot állapotjellemzőkkel való korrigálással számítják. A Coriolis elvű áramlásmérő eszközök azonban a tömegáram és a sűrűség közvetlen mérésére alkalmasak.

Szakdolgozatom során az MMG Flow Méréstechnikai Kft. Coriolis elvű áramlásmérőjéhez tartozó jelfeldolgozó elektronika továbbfejlesztésén dolgoztam. Olyan új beágyazott rendszert kellett terveznem és megvalósítanom, mely a jelenlegi egységnél korszerűbb technológiát alkalmaz, nagyobb pontosságot biztosít, összetettebb algoritmusok futtatására képes, valamint fogyasztása is kisebb. A fejlesztés magában foglalta a mérőműszer fizikai működésének megértését, a speciális jelfeldolgozási feladat tanulmányozását, a hardware egységek választásának és illesztésének menetét, valamint a mikrokontrollerek belső felépítésének megismerését, programozásuk alapelveit. A választott hardware elemek összehangolása után a mikrokontroller beágyazott firmware-ének megírására is sor került. Az így elkészült jelfeldolgozó elektronikát kalibráltam és összehasonlító méréseknek vetettem alá.

A Szakdolgozat-készítés félévének végére egy olyan prototípus készült el, mely minden szempontból megfelel a kezdeti célkitűzésnek. Az összehasonlító elemzés eredményei bizonyítják, hogy az új rendszer által mért értékek szórása kisebb, ezáltal pontosabb tömegáram mérést tesz lehetővé.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.