Beágyazott rendszerek kommunikációját analizáló alkalmazás fejlesztése .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Balássy György Miklós
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Feladatom egy hálózat monitorozó alkalmazás elkészítése volt, mely alkalmas beágyazott rendszerek kommunikációjának analizálására. Segítségével könnyebbé válik a fejlesztés során a rendszer tesztelése, mérése. A feladatot egyben az Inventure Kft. éles projektjeként készítettem el, azaz eredménye közvetlenül hasznosulni fog.

Felmértem a piacon jelenleg is elérhető hasonló feladatkörrel ellátott alkalmazásokat, megvizsgáltam előnyeiket, hátrányaikat. Alapvetően két irányba mutató alkalmazásokat találtam: vagy kevés szolgáltatást nyújtó, de olcsó, vagy drága és számos extra funkcióval ellátott. A megszerzett tapasztalatokból leszűrtem, hogy az alkalmazásomnak milyen funkciókkal kell rendelkeznie, ezek között volt az üzenetek megjelenítése, jelek dekódolása és megjelenítése az üzenetekből, szűrők alkalmazása, stb.

A tervezés során három rétegre bontottam a feladatot, az egyes rétegekhez egyértelmű feladatot rendeltem, és meghatároztam a rétegeket összekötő interfészeket. A rétegek megtervezése során megállapítottam milyen modulok fogják elvégezni az egyes funkciókat, megterveztem e modulok belső felépítését, ahol kellett osztály hierarchiát is felállítottam.

A tervezés végeztével implementáltam a megtervezett modulokat, szakdolgozatomban igyekeztem ezek közül az érdekesebb megvalósításokat közre adni. Ahol bonyolultabb feladatot írtam le, kódrészlettel egészítettem ki a könnyebb megértés érdekében. Az egyes funkciók leírásaihoz képeket csatoltam, melyek működés közben mutatják be az alkalmazásomat.

Az elkészült alkalmazás tesztelése volt a végső feladatom. Funkcionálisan teszteltem a programot valós körülmények biztosítása mellett, kipróbáltam minden egyes funkciót. Ezután a terhelés teszt következett, az ipari terhelés három-négyszeresén végeztem méréseket. Az eredmények alapján korrekciókat hajtottam végre az alkalmazásomban, majd újabb méréseket végeztem, javulást állapítottam meg.

Összefoglalásul elmondható, hogy a kiírt feladatokat teljes körűen elvégeztem, a kitűzött célt elértem. Az elkészült programot ma már módosításokkal ugyan, de gyakorlati alkalmazásban hasznosítja az Inventure Kft. termékeinek tesztelésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.