Beágyazott rendszerek tápellátó rendszerének tesztelésére szolgáló eszköz fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kiss Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Beágyazott elektronikus eszközök fejlesztése során kritikus az egyes áramköri elemek megfelelő tápellátásának biztosítása.

A modern digitális eszközök a táplálásukra szolgáló feszültségsíneket igen nagy dinamikával képesek terhelni, illetve az áramfelvételük nagyban függ a rajtuk futó szoftvertől is. Ennek tükrében egy kész elektronikáról nehéz megmondani, hogy a tápáramköröket megfelelően méreteztük-e, hiszen a szoftvert nehézkes úgy módosítani, hogy az áramfelvétel vizsgálatára szolgáljon.

Diplomatervem célja egy olyan eszköz tervezése volt, mellyel programozott módon képesek vagyunk terhelni a különböző tápsíneket, validálva azok működésének helyességét.

Dolgozatom első felében bemutatom a tápegységek műkődési elvét, konstrukciós lehetőségeit, illetve a hibás működésükből fakadó problémákat.Megvizsgálom milyen terhelési lehetőségek, illetve módszerek kínálkoznak egy tápellátó rendszer tesztelésére, majd egy konstrukciót kiválasztva szimulálom azt. Ezek után a NYÁK tervezési lépéseiről számolok be.

A második részben az áramkör élesztése során fellépő hibákat mutatom be, majd röviden ismertetem a mikrokontrollerre írt firmware-t is.

Bemutatom az eszközhöz készített kliensalkalmazást, melyben a használat során monitorozhatjuk a tápegység viselkedését különböző terhelések hatására.

Végezetül értékelem a kapott eredményeket, majd fejlesztési javaslatokat adok pontosabb eszköz megvalósításához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.