Beágyazott szoftver verifikáció virtuális környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Kökényesi Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom bemutatja a szoftver verifikáció alapjait, és annak egy példa alkalmazását egy, az AUTOSAR modulok fejlesztésével foglalkozó multinacionális cég implementációjának bemutatásával. A dolgozat ismerteti a verifikáció egyes pontjait, majd azok megvalósítását.

Ezután azt a tesztelő rendszert mutatja be mélyebben, amely C programozási nyelven íródott teszteket hivatott futtatni a mikrokontrolleren. Erre a rendszerre építve a dolgozatban bemutatom, hogyan implementáltam egy olyan kommunikációs rendszert, amely teljes értékű adatfolyam kezelést (fájl, konzol, későbbiekben akár TCP/IP, CAN, stb.) valósít meg a mikrokontroller számára a debugger interfészen keresztül, minden nemű egyéb kommunikációs csatorna igénye nélkül.

A dolgozat utolsó pontja tartalmazza, hogy hogyan lehet egy debuggerel összekötött utasításkészlet szimulátor segítségével virtuális környezetben futtatni a teszteket, és hogy ezt hogyan integráltam a tesztelő rendszerbe.

Ez a megvalósítás két fontos területen is jelentős előnyt nyújt. Egyrészt a fejlesztők a tényleges hardver fizikai léte nélkül is tudnak dolgozni, illetve kihasználhatják a szimulátor képességeit, amelyek a valós hardver esetén nem is lehetségesek. Más részről lehetővé teszi, hogy a folyamatos integráció rendszerek (continous integration system) egy valós cél fordítóval és architektúrán futtassák a teszteket. Mindamellett ez a módszer csökkenti az itt használt tesztelési időt, mivel nincs programmemória írási idő, és a szerver park nagy számú párhuzamos példányt is tud futtatni költségmentesen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.