Beágyazott szoftverek automatikus tesztelésére alkalmas környezet tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Nagyobb beágyazott szoftver projekteknél sokan dolgoznak különböző modulokon, ezáltal a fejlesztési feladatok elválnak egymástól, valamint a tesztelési feladatokat is a fejlesztőktől elkülönítve végzik. A tesztek eredményeiről a fejlesztők bizonyos idő elteltével értesülnek, így a hibák megtalálása és kijavítása sok időbe és pénzbe kerül, valamint a fejlesztés hatásfoka is alacsonyabb.

Az én feladatom ennek a problémának a megszüntetésére egy olyan beágyazott szoftverek automatikus tesztelésére alkalmas környezet tervezésével, amely a fejlesztőknek tud gyors visszajelzést adni az elkészült modulok megbízható működéséről. Ezáltal a fejlesztők visszajelzést kapnak, hogy melyik fejlesztési lépés nyomán került hiba a rendszerbe, így a hiba felkutatása gyorsabbá, egyszerűbbé válik.

A feladatom végrehajtása során meghatároztam a tesztrendszer felépítést és a megvalósítandó funkciókhoz szükséges eszközöket. Ezután az eszközök használatához külön Python osztályokat készítettem, amelyek segítségével a számítógép megteremtette a kapcsolatot az eszközökkel, majd az elküldött üzeneteket segítségével vezérli a tápegységet, a szimulátort és a relémátrixot a kitűzött feladatok elvégzésére.

Az összes részfeladat elvégzése után, mikor a megalkotni kívánt környezet minden eleme rendelkezésemre állt, akkor teszteket készítettem a tesztrendszer kipróbálására. Végül megvalósítottam a feladatban kitűzött futásidőtesztet, amelyet teljes mértékben sikeresnek nevezhetek az eredmények tükrében, és megfelelt a vele szemben támasztott követelményeknek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.