Beágyazott szoftver-hardver komponensek tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Majzik István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Jelen korunkban egyre bonyolultabb beágyazott rendszerek vesznek minket körül, ilyenekből több tucat van a járművekben, mobiltelefonokban, mikrohullámú sütőkben. Ezek az eszközök teszik biztonságossá a közlekedést, könnyítik meg életünket, de feladataikat csak hibamentes működéssel tudják ellátni. Ahhoz hogy ezek a rendszerek tervezési és implementációs hiba nélkül tudjanak működni, összetett teszteléseket kell rajtuk végezni.

Szakdolgozatom első részében a beágyazott rendszerekben előforduló hibákkal foglalkozom. A gyakran előforduló hibákat részletesebben is elemeztem, majd megvizsgáltam az ezek kiküszöbölésére szolgáló jelenleg elérhető ipari megoldásokat.

Az iparban elterjedt tesztelési megoldás sorban alkalmazza a Model-In-The-Loop, Software-In-The-Loop és a Hardware-In-The-Loop tesztelési megoldásokat. Én ezek közül csak az utolsóval foglalkoztam, mert a megcélzott hibák, meghibásodások szempontjából ennek a legjobb a hibafedése. Azt tapasztaltam, hogy a jelenleg rendelkezésre álló megoldások meglehetősen költségesek. Emiatt bizonyos esetekben érdemes inkább saját teszt berendezést fejleszteni, amely alkalmazkodik a fejlesztés alatt álló rendszerhez. Ezért terveztem én is egy saját eszközt, amellyel el tudtam végezni a szükséges teszteket.

Ezzel az eszközzel egy saját fejlesztésű lakásvezérlési rendszer elemeit teszteltem. A kifejlesztett teszt rendszer azonos családból származó mikrokontrollerből épül fel, mint a tesztelendő rendszer, ezért könnyebb a két rendszer összeillesztése mind szoftver mind hardver oldalról. Dolgozatomban bemutatom ezen lakásvezérlő rendszer részeit is, amelyek több mikrokontrollerből álló hálózatot alkotva képesek ellátni egy lakás vagy ház komplett vezérlését.

Ez a megtervezett tesztkörnyezet a lakásvezérlőrendszer hardver elemeit tudja úgy tesztelni, hogy szimulálni tudja a valós környezetet és annak hatásait. Ezt nevezik Hardware-In-The-Loop tesztelésnek. Az elvégzett hardvertesztelések segítségével hatékonyabbá vált a hibák felderítése a célrendszerben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.