Beágyazott webszerver alapú távfelügyeleti rendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Csordás Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Összefoglaló

A diplomaterv feladat célja egy olyan, univerzálisan felhasználható távfelügyeleti eszköz tervezése, mely webes interfésszel rendelkezik, valamint képes GSM modemen keresztül riasztási és tájékoztató célú üzenetek küldésére is. Az eszköz el van látva analóg, illetve digitális bemenetekkel különböző fizikai mennyiségek és kétállapotú szenzorok, kapcsolók mérése céljából. Rendelkezik továbbá nyitott-kollektoros és nagyfeszültségű potenciálfüggetlen kimenetekkel annak érdekében, hogy képes legyen a környezetébe beavatkozni. Az eszköz külső modulokkal is bővíthető a kivezetett I2C busz segítségével.

A rendszer lelke egy 32 bites Cortex-M3 architektúrájú mikrovezérlő. A mikrovezérlőn nyílt forrású operációs rendszer fut. Az Ethernet interfész megvalósítását lehetővé tette, hogy rendelkezik integrált MAC perifériával, azonban nem rendelkezik fizikai réteg vezérlővel, így ezt a funkciót külső integrált áramkör látja el. A TCP/IP stack szoftveres implementálását az lwIP nevű külső, nyílt forráskódú, szabadon felhasználható könyvtár végzi. A feladat elkészítése során megírt webszerver taszk lehetővé teszi kliensek böngészőprogram segítségével történő kapcsolódását az eszközhöz, és támogatja az autentikációt is. A mikrovezérlőhöz SPI buszon memóriakártya csatlakozik, melyen FAT16, illetve FAT32 fájlrendszer segítségével adatok tárolhatók. Ezek az adatok a kliens számára a webszerver taszk segítségével érhetők el. A FAT fájlrendszert a FatFS nevű külső, nyílt forrású könyvtár használatával kezeljük. A webes felhasználói felületet Java miniakalmazás biztosítja, mely a böngészőben futva saját TCP kapcsolaton kommunikál a mikrovezérlőn futó Monitor/Control taszkkal. Az eszközhöz opcionálisan csatlakoztatható szöveges LCD kijelző is, amennyiben felhasználói interfészre van igény a helyszínen. A tervezés során egyedi JTAG adapter is készült a fejlesztés támogatása végett.

A diplomaterv feladat kiterjed az eszköz kapcsolási rajzának megtervezésére és a hardver layout tervének elkészítésére, továbbá a mikrovezérlő szoftverének megírására is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.