Beavatkozás elleni hardveres védelem tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság a digitális eszközökben tárolt titkosított adatok mennyisége nagyon nagy ütemben nő. A titkos adatokhoz való illetéktelen hozzáférésnek egy lehetősége a hardver közvetlen támadása, fizikai kontaktuson alapuló módszerekkel, tehát az ilyen behatolások elleni védekezés szerepe is egyre fontosabb. A behatolás ellen védett eszközöknek folyamatosan fejlődniük kell, hiszen a potenciális támadók szellemi tudása és eszközparkja is folyamatosan bővül. Jelen dolgozatban megtervezésre és tesztelésre kerül egy olyan eszköz, amely valós időben képes detektálni a rajta végrehajtani kívánt illetéktelen módosításokra tett kísérleteket, és ezekre képes választ adni emberi beavatkozás nélkül.

Jelenleg számos olyan hardveres megoldás létezik, amelyekkel a behatolás detektálható. A dolgozatban bemutatásra kerülő eszköz fejlesztésének célja egy hardveres védelmi struktúra megtervezése ezen védelmi megoldások egy részhalmazának felhasználásával. A védelmi struktúra kialakításánál fontos szempont volt a lehető legnagyobb biztonsági szint elérése ésszerű költségek mellett. Továbbá azt is figyelembe vettem, hogy lehetőségem legyen az adott szenzor tesztelésére a rendelkezésre álló eszközökkel.

A dolgozatban végigjárom a hardver tervezésének egyes lépéseit. Az első lépés a rendszerterv elkészítése és a megvalósítandó funkciók specifikálása volt. A rendszer működésének megtervezése során figyelembe kellett venni azt is, hogy milyen tudású és felszereltségű támadók ellen szeretnénk védelmet nyújtani. Az igények összegzése után történt meg a főbb alkatrészek kiválasztása. Elkészült a demo eszköz kapcsolási rajza, valamint nyomtatott áramkörének tervei, melyek legyártásra kerültek. Megtörtént az alkatrészek beültetése, a készülékház megmunkálása és a készülék dobozolása is. Feladataim közé tartozott az eszköz élesztése és az egyes részegységek funkcionális tesztelése. A dolgozat az eszköz védelmi funkcióinak kipróbálásával zárul. Ezen funkciók tesztelése során sikerült tapasztalatokat szerezni az egyes védelmi mechanizmusok viselkedéséről, melyeket érdemes felhasználni az eszköz későbbi változatainak fejlesztéshez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.