Befektetési portfóliót optimalizáló eljárás tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Trin An Tuan
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Mióta az első részvénytőzsde kinyitott, rengeteg embert foglalkoztat, hogy mikor, melyik részvénybe és mennyit érdemes befektetni, hogy több pénzt kapjanak vissza belőle. Az 1950-es évek közepén Markowitz megalkotta a portfolió elméletről szóló munkáját, és ezzel egy tudományos és gazdasági hullámot indított el. Portfóliókba fektetni megadja a választ arra, hogyan fektessünk be biztonságosabban, ha nem értünk a befektetések egyik típusához sem eléggé. De a kevesebb kockázat kevesebb hozamot is eredményez. A hagyományos Markowitz típusú portfóliók a kockázat és a hozam között optimalizálnak. De vajon elérhetünk-e különlegesen magas hozamot portfólióba fektetéssel?

A log-optimális portfolió elmélet egy másik nézőpontból közelíti meg a portfóliókat azzal, hogy nem a hozam / kockázat arányra optimalizálja a befektetéseket, hanem az átlagos várható növekedésre. Egyszerű gépi tanulási algoritmusokat használ arra, hogy rejtett információkat nyerjen ki a részvények múltbeli hozamrátáiból, és a portfolió elosztását erre a becslésre optimalizálja.

Megterveztem és lefejlesztettem a saját verziómat a log-optimális portfolió optimalizáló modellhez saját bővítésekkel. Valós részvényadatokon teszteltem a modellem. Elég jó részvényeket sikerült összegyűjtenem az Egyesült Államok piacáról, egy ezek között egyenlően elosztott portfolió is 17%-ot hozott 2010-ben. A modellem különböző beállításai 26, 32, 34 és 48%-ot is elértek ugyanebben az időszakban. A paraméterek változó beállításai különböző esetekben teljesítenek jól. A modellnek megvan a lehetősége, hogy sokkal magasabb éves hozamrátát érjen el, a beállítások megfelelő kombinálásával elméletileg 20-szor nagyobb vagyont is elérhet 2010 végére, mint amennyit az éve elején belefektetünk.

Ebben a diplomamunkában bemutatom a matematikai modellt, a tervezési megfontolásokat és a fejlesztés legfőbb részeit, ahogy a teszteredményeket és egy rövid elemzést a paraméterekről ehhez a portfolió optimalizáló szoftverhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.