Behatolás-észlelés vezeték nélküli Mesh hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A számítógépes hálózatok és az Internethez való hozzáférés fejlődése napjainkban egy olyan folyamat, amely rohamos mértékben tartja a monoton, egyre több technológiát és területet magába foglaló térhódítását.

A különböző eszközök, architektúrák, protokollok a lehetőségek széles körét folyamatosan bővítik, ugyanakkor sok szempontból meg is nehezítik a működés fenntartásának maradéktalan biztosítását.

A vezeték nélküli hálózati technológiák megjelenésével a biztonság, a forgalom és az erőforrások felügyelete hatványozottan súlyosabb kérdés lett, mint a korábbi vezetékes alapú megoldásoknál. Számos előnye mellett ugyanis az osztott rádiós közegen zajló információ-forgalom rengeteg védelmi kérdést vet fel.

Több különböző vezeték nélküli hálózati megoldás közül az egyik leginkább terjedő a Mesh technológia. Tulajdonképpen önszerveződő, ad-hoc hálózati megoldásról van szó, amely felépítését és működését tekintve is igen dinamikusan változtatható a felmerülő igényeknek megfelelően. Biztonságuk megoldása azonban még nyitott kérdés.

A védelmi szempontból jelentős lehetőségek között a behatolás-észlelő rendszerek szerepe manapság egyre inkább előtérbe helyeződik. Ezeknek a szerepe, hogy lehetővé tegyék a hálózatot ért támadások közel valós idejű felderítését, hogy a szükséges lépéseket el lehessen végezni a megelőzés irányába.

Szakdolgozatomban arra törekszem, hogy mind a Mesh technológia, mind a behatolás-észlelés sajátosságait és az általuk felvetett problémákat ismertessem, elemezzem, és a megszerzett információk alapján tervezzek egy működőképes módszert behatolás-észlelő rendszerek alkalmazására Mesh hálózatokban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.