Beléptető rendszer fejlesztése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom feladata egy PIC mikrokontroller alapú beléptető rendszer fejlesztése. A szükséges feladatokat a piacon található beléptető rendszerek vizsgálatával határoztam meg. A dolgozat egy részletes termékismertetővel kezdődik, bemutatva a kereskedelemben elérhető CRYPTEX, SIMPLEX, POPULUS rendszereket.

A megtervezett beléptető rendszer egy központi egységet tartalmaz, illetve egy távoli egységet, melyek rádiófrekvenciás adatátvitellel kommunikálnak. A központi egység számítógéphez való csatlakoztatás után kapcsolódik a rendszerbe. A beléptetés a központi egység megléte nélkül a távoli egységen tárolt adatbázis alapján történik, ellenkező esetben pedig a számítógépen futó vezérlő program segítségével.

A beléptető rendszer feladatait a PIC18F mikrokontroller család egyik áramköre látja el, az ISM frekvenciasávban használható FSK átvitelre alkalmas RFM12B, egy külső EEPROM memória, egy óra IC, illetve egy FTDI chip segítségével.

A hardvert ismertető fejezet részletes leírást ad az alkatrészek működéséről, szolgáltatásairól. Kiemelt hangsúlyt fektettem a tápellátás ismertetésére, mivel a megtervezett rendszerben több feszültség szintre is szükség van, melyeket stabilizátor IC-k állítják elő.

Ezt követi a szoftverrendszer ismertetése. Az esemény vezérelt feladatok megvalósítása érdekében a „megszakításos Round Robin” architektúrát alkalmaztam. A szoftvert modulok implementálásával fejlesztettem.

A dolgozat következő fejezetében az élesztési folyamatot ismertetem, mely az egyes kommunikációs protokollok, illetve periféria egységek életre keltését részletesen tárgyalja.

A záró fejezetben a vezérlő program kinézetét, illetve használatát ismertetem.

Mindkét egység kapcsolási rajza, a gyártáshoz szükséges fájlok, az implementált szoftver kódja, valamint az alkotóelemek adatlapja a mellékelt CD lemezen megtalálható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.