Beléptető rendszer fejlesztése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat egy mikrokontrolleres beléptető rendszer tervezése, amely egy ajtó zárjának a nyitását oldja meg lokális vezérlőkkel. A helyi vezérlők rádió kommunikációval kapcsolódnak egy központi egységhez, amely végzi a jogosultság ellenőrzést és a számítógéppel való kommunikációt. A központi egység a számítógépen keresztül kapja meg az adatokat, és azokat lementi a saját memóriájába.

Áttekintve a beléptető rendszerek piacát, azt tapasztalhatjuk, hogy szinte kizárólag vezetékes összeköttetés van az egységek között. Véleményem szerint ez nem a leghatékonyabb módszer az egy fizikai rendszerbe történő integrálás esetén, ugyanakkor a telepítés költsége és ideje is jelentős mértékben megnövekszik. Ezeket a problémákat a vezeték nélküli kommunikációval működő rendszer használata esetén elkerülhetjük.

A feladat során mélyebb betekintést szereztem a jelenlegi piacon található beléptető rendszerek működéséről és felépítéséről. Megismertem részletesen az RFID és más felhasznált technológiákat. Átgondoltam életem első „nagyobb szabású” műszaki tervét, majd kiválasztottam hozzá az alkatrészeket. Megalkottam a központi egység és a távoli egység kapcsolási rajzát, elkészülésük után megterveztem hozzá a nyomtatott huzalozású lemezt. Legyártásuk után felforrasztottam az alkatrészeket a NYÁK-okra, majd bemértem és felélesztettem őket. Az adódó hardveres hibákat javítottam. Átgondoltam a szoftveres megvalósítást és elkészítettem a hardverhez kapcsolódó firmware-t. A mikrokontrollereket felprogramoztam, közben folyamatosan hibakeresést folytattam. Az elkészült munkát dokumentáltam.

Úgy érzem rengeteg hasznos tudást szereztem a feladat alatt. Beleláttam a mérnöki tevékenységbe, amely nem csak annyiból áll, hogy egy eszközt megtervez, hanem azt addig javítgatja, amíg működőképessé nem válik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.