Beléptető rendszer fejlesztése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A különböző azonosítási módszerek régóta részét képzik mindennapjainknak, még ha sokszor észrevétlenül is. Az egyszerű vonalkódos rendszertől napjainkra eljutottunk a legmodernebb rádiófrekvenciás, titkosított digitális azonosításokhoz, melyekkel jogosultságokat vizsgálhatunk, termékek leltározását, szállításának nyomonkövetését végezhetjük, de megfigyelhetjük természetünk változásait (állatok azonosítása) vagy akár lokális helyzetmeghatározásra is használhatjuk. Nem csoda, hogy sokan foglalkoznak a feladattal, és hosszú ideje sokan keresik az újabb, megbízhatóbb, biztonságosabb technológiákat. A feladat ma is tartogat magában újdonságokat.

Feladatul egy egyszerű, rádiófrekvenciás azonosításra alkalmas rendszer megtervezését tűztem ki. A feladat első része a rendszer koncepcionális eltervezése volt. Ekkor alakultak ki az egyes egységek funkcionális specifikációi. Ezt követte a megfelelő alkatrészek kiválasztása és megismerése a gyártói dokumentációk és már tapasztalt mérnökök tapasztalatai alapján. Az elképzelést követően egy számítógép alapú fejlesztőrendszerrel - Altium Designer - a legyárthatósághoz szükséges tervezési feladatok elvégzése következett. Az tervek alapján legyártott nyomtatott áramkörre otthoni környezetben lettek az alkatrészek beültetve. A szükséges szoftverrendszer tervezése Atollic Truestudio rendszerben folyt.

A feladat során lehetőségem volt sok új módszert és elektronikus alkatrészt megismerni, a dolgozat végére a befejezettség érzete helyett inkább a rengeteg féle lehetőség alkalmazásának és a módszerek továbbfejlesztésének gondolata maradt meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.