Beléptető rendszerhez integrált intelligens adatgyűjtő egység tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság egyre elterjedtebbek az intelligens házak, amik szinte teljesen kiváltják az ember által elvégzendő feladatokat. A nagyobb épületekben számos életvédelmi és vagyonvédelmi rendszer található, gondolok itt a tűzjelző, riasztó berendezésekre és a beléptető rendszerekre, amik kötelezően telepítve vannak a jogszabályok és a biztonság miatt. Az általuk használt érzékelők és szenzorok elég sok információt gyűjtenek a lakás állapotáról. Ezek az adatok általában csak belső felhasználásra vannak, és ha egy automatizált házat szeretnénk létrehozni, akkor a megfelelő érzékelőket még egyszer telepíteni kell.

Az én rendszerem ezt próbálja áthidalni. Mivel az épület biztonságát biztosító berendezések már majdnem minden információval rendelkeznek, ami egy lakás automatizáláshoz kell, ezért az én rendszerem kapcsolatot teremt ezekkel az eszközökkel és lekérdezi tőlük a megfelelő adatokat, majd beavatkozik az állapotoknak megfelelően, és/vagy továbbítja az üzenetet egy központi feldolgozó szervernek.

A diplomaterv első részében megismerkedtem egy tűzjelző rendszerrel és egy riasztó rendszerrel. A félév során megismertem, hogy milyen protokollokon keresztül lehet kommunikálni ezekkel a rendszerekkel és a működésükkel is. Egy harmadik rendszerrel is megismerkedtem, ami a PREDOR. Ez a cég egyik terméke, ahol dolgozom. Ez egy beléptető rendszer, ami képes a felhasználókat felügyelni, hogy kinek hova van engedélye menni.

A három rendszer együtt már nagyjából elég egy kezdetleges lakás okos irányítását megvalósítani. A riasztórendszer és a beléptető rendszer felel a létszám meghatározásáért, a tűzjelző rendszer a riasztásért felelős.

Az első félévben a kutatómunkát végeztem és készítettem egy alapkoncepciót a megvalósítandó rendszerről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.