Beléptetőrendszer fejlesztése Raspberry PI segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az IoT eszközök és az egykártyás számítógépek rohamos terjedésével nagyon egyszerű, látványos és hasznos projekteket készíteni akár otthoni környezetben is. Azonban, ha nem csak az otthoni felhasználásra gondolunk, akkor a gyors prototípus tervezésében is nagy segítséget jelenthetnek ezek az eszközök. A hardverek elterjedés mellett egyre több, kimondottan ezekre a platformokra fejlesztett operációs rendszer illetve keretrendszer is megjelent a piacon, ezzel is megkönnyítve a fejlesztők munkáját.

Napjainkban egy nagyobb cégnél, vállalatnál már elképzelhetetlen, hogy ne kártyás vagy valamilyen RFID-s beléptetés legyen. Azonban ezeknek a rendszereknek a komplexitása bőven túlmutat az esetleges otthoni felhasználás szintjén. Gondoljunk csak egy okos házra, ahol nem kell, hogy az adatbázis több ezer személyt tároljon illetve, hogy a rendszer egyszerre nagyszámú kérést szolgáljon ki.

A szakdolgozat célja, egy az otthoni vagy a kisvállalati felhasználásra tervezett beléptető rendszer megtervezése valamint kifejlesztése. Az létrehozott rendszer több dologra is képes. A rendszer képes lekezelni az egyes belépéseket, egy felhasználói felületen menedzselni tudjuk kinek legyen jogosultsága belépni, ezen felül a felhasználó visszajelzést kap a jogosultsága állapotáról is. Mivel a kifejlesztett rendszerre fordított pénzeszközöknek minimálisnak kell lenniük, ezért a fejlesztés során felhasznált eszközöket, szoftvereket célszerű az IoT világából átemelni, ezáltal is csökkentve a kész termék költségét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.