Beltéri autonóm mobilis robotok használata városi közlekedési szituációk szimulálására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Középiskolás korom óta és az egyetemi éveim alatt is nagy érdeklődést mutattam az irányítástechnika irányába, az autók és motorok pedig már gyerekkorom óta érdekeltek, ezért mindenképpen olyan témán szerettem volna dolgozni, ami összefügg velük. Feladatom olyan forgalmi szituációk kidolgozása volt legalább két robotra, ahol legalább az egyiktől intelligens viselkedés várható el.

Dolgozatom elkészítése során elsajátítottam a LabVIEW szoftverkörnyezet alapvető programozó funkcióit. Megismerkedtem a LEGO MINDSTORMS NXT 2.0-ás és EV3 csomagjával, az NXT és EV3 központi egységekkel, a köréjük építhető érzékelőkkel, valamint a programozáshoz szükséges LabVIEW MINDSTORMS Robotics kiegészítő csomaggal.

Elsőként egy előzési manővert dolgoztam ki párhuzamos közlekedésre alkalmas úton. A következő közlekedési szituáció, amiben a dolgozatomban foglalkoztam egy egyenrangú útkereszteződés volt. Az utolsó szituáció, amivel dolgoztam a megkülönböztetett jelzés használata párhuzamos közlekedésre alkalmas úton. Az összes feladatban először definiáltam a közlekedési szituációkat, majd kidolgoztam a hozzájuk szükséges algoritmusokat. Ezek után implementáltam a kidolgozott algoritmusaimat LabVIEW környezetben, majd bemutattam működéseiket.

A dolgozatomat azért tartom hasznosnak, mert úgy érzem a problémakör, amivel foglalkoztam az aktualitását éli, hiszen a mindennapi életben is folynak kutatások a járművek automatizálása terén. A gyakorlatias dolgok közelebb állnak hozzám, ezért választottam ezt a témát, melynek eredménye egy működőképes produktum lett.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.